Wedkujznami
Image default
Home and Garden

Hoe kun je parket het best onderhouden?

Je kunt zowel geboend als geolied parket onderhouden. In dit artikel lees je door middel van een aantal tips hoe je dit het best kunt aanpakken.

Geboend parket

Geboend parket kun je eenvoudigweg met een dweil en ph- neutraal onderhouds- én reinigingsmiddel poetsen. Hierdoor wordt je vloer beter bestand tegen vlekken en vocht. Als je vloer net geboend is moet je minimaal twee weken wachten voordat je gaat reinigen met zeep.

Gebruik wel een minimum aan water om te voorkomen dat je matheid aan de vloer krijgt en de beschermlaag wegneemt. Om daarna een glanzend uitzicht te verkrijgen kun je de vloer na het drogen lichtjes opboenen. Vermijdt vooral chemisch geïmpregneerde doekjes, want deze tasten de beschermlaag aan.

Als je vloer er toch vettig of grauw uit gaat zien, is een diepere reiniging met een intensiefreiniger gewenst. Je kunt er de hele vloer mee behandelen, maar kijk er wel mee uit dat je dit niet ineens behandelt want het product droogt snel op en het mag maar even inwerken. Hierna kun je de vloer schrobben of met een boenmachine aan de slag gaan. Hierna verwijder je de opgeloste was met een doek.

Geoliede vloer

Wanneer je een geoliede vloer hebt kun je met zeep of een diepe reiniger aan de slag gaan. Zeep en onderhoudsolie kun je gebruiken voor een traditionele olievloer. Deze dient dan regelmatig gezeept te worden. De zeep verwijdert niet alleen het vuil maar zorgt ook voor een extra beschermende slijtlaag. Je kunt je vloer inzepen met een dweil of een mop.

Verder kun je je vloer twee keer per jaar in de onderhoudsolie zetten met een witte pad. Hierdoor is je vloer beter beschermd tegen vlekken en vuil. Wanneer je een sterk vervuilde vloer hebt kun je ook gebruik maken van een intensiefreiniger.

Hierna moet je de vloer weer met onderhoudsolie behandelen. Wanneer je een nieuwe geoliede vloer hebt kunt je gebruik maken van een reiniger, refresher en een waxremover.

Daar zeep voor een beschermlaag zorgt, maakt een reiniger alleen schoon. Daarnaast kun je wekelijks reinigen en gebruik de refresher ongeveer twee keer per jaar. Wanneer je vloer erg vervuild is kun je gebruik maken van de waxremover.

https://www.parket-winkel.be